Olen hämmentynyt virkamiesten ja äänestettyjen poliitikkojen toiminnasta kaupunkikoneistossa. Ja se on niin outo koneisto, että en osannut sanoittaa tätä muuten kuin parodian keinoin. Kiitos ja anteeksi. Eli seuraavaksi täysin fiktiivinen tarina kaupungin päätöksenteosta, jossa tosin on totuuden siemen. Mikä se siemen on, olkoon lukjan silmässä.

Olemme saaneet oivan tilaisuuden seurata kaupungin virkahenkilöiden kokousta:

– Tervetuloa kaupungin kokoukseen, jonne ei ole kutsuttu turhaa kansaa vouhottamaan kaikesta turhasta kansalaistoiminnasta. Mehän olemme päättämässä, että suuresta kaupungin riippakivestä eli entisestä Lapinlahden mielisairaalasta pitää päästä eroon. Luvataan vaikka 30 miljoonaa rakennusneliötä puistoon, niin kyllä joku grynderi sen sitten ostaa.

– Mutta eihän…

– Mitäs mä näen! Vihreää, vasemmistoa ja montaa muuta. Kuka nämä vaaleilla valitut tänne päästi? Tämä on kaupungin virkaihmisten kokous. Kyllä me osataan nämä hommat.

– No niin, päästiinpä niistä. Olen siis Pinnameri ja esittelen teille nyt ajatukseni. Olemme havainneet outoa kansalaistoimintaa entisessä mielisairaalassa. Siellä vain soitetaan hanuria, maalataan taivasta, haistellaan kirveliä ja korjataan rikkoutuneita mieliä. Ja maksavat vielä siitä vuokraa. Eihän sellainen peli vetele. Mitä me voisimme tehdä? Börgelsson, sano vain.

– Miten olisi sellainen ideakilpailu alueen rakentamisesta ja myymisestä, jossa annetaan mukamas sellainen kuva, että meitä kiinnostaa muutkin kuin grynderit? Ensin me tosin sanomme, että tähän ideakilpailuun saa osallistua vain sellaiset isot yksityiset rakennusyritykset, jotka ovat rakentaneet isoja taloja. No silloinhan kaupunkilaiset nostaa siitä ison haloon, kahlitsevat itsensä mielisairaalan ympäri muuriksi.

– Mutta Börgelsson, tuo ei kuulosta kovin hyvältä?

– Mutta nyt tulee se paras osuus. Me sanomme, että “Hei ok, ok. Me kuullaan teitä, kansa on puhunut! Say no more! Myös te upeat äänekkäät kansalaistoimijat voitte osallistua ideakilpailuun! Eikö ole jees! No hard feelings!” Ne on ihan innoissaan ja hehkuttaa meitä. Mutta oikeasti sitten päätös tehdään täällä kabinetissa.

– Toihan on nerokasta. Mukamas ovat saaneet osallistua. Hah! Eli edetään niin, että aloitetaan ideakilpailu. Mutta eihän me sen ideakilpailun tietoja heti anneta kenelle vain? Ties vaikka sieltä joku hanuristi tai taiteilija saisi ne helposti käsiinsä. Sitten sieltä tulee vaikka mitä ideoita ja joku kansalainen voi vielä vahingossa inspiroitua. Börgelsson, älä anna mitään, ellei ole pakko.

– Ei meidän nettisivuja kukaan lue, ei huolta. Ja ei kerrota kellekään missä ne tiedot on.

– Mulla on sitten tällainen jatkoidea, kuunnelkaa. Perustetaan startup-hotelli!

– Startup hotelli?

– Etkö sä Börgelsson tiedä, että että startupit ovat kuumaa kamaa just nyt, niistä pöhistään aika paljon. Ja tiedättekö mitä, niiden tyyppien pitää nukkua jossain. Mutta eihän ne voi nukkua tavallisessa entisessä sairaalassa, joka on sadan metrin päässä, vaan ne tarvitsevat mielen rauhoittamiseksi mielisairaalan. Eikö ole hyvin keksitty?

– Olen sanaton.

– Samaan aikaan kun ne kansalaistoimijat ja grynderit miettivät kaikenlaista ideaa vanhaan mielisairaalaan, niin minä menenkin valtuuston politiikkojen pakeille ja sanon, että nyt tässä on vuosisadan suurin ajatus, joka voittaa Vesterbackan tunnelinkin. Startup-tyyppien mielet lepäävät “Mental Hotel” vanhassa mielisairaalassa. Ihan timanttia. Ihme jos Forbes ei tuosta kirjoita! Ne 170 taiteilijaa, terapeuttia, sosiaalista yhdistystä ja muu avoin kansalaistoiminta ei vedä mitenkään vertoja tälle idealle!

– Siis olen edelleen ihan sanaton ton ajatuksen kanssa. Nerokasta!

………………….

Taustana: Helsingin kaupungin edustaja on esitellyt ideakilpailua, johon Lapinlahden toimijoiden metelin takia on otettu myös huomioon se, että yleishyödylliset toimijat voivat osallistua omalla ideallaan. Kuulostaa hienolta. Mutta kun ideakilpailijat vasta keräävät voimiaan ja ajatuksiaan, kaupungin sivuilta voi lukea hotelli-ehdotuksesta. Vähintäänkin outo ajoitus ja oudolta suunnalta. Ja vielä ihmetellään miksi ihmisiä ei saada mukaan päätöksentekoon.

Olen vuokralaisena Lapinlahden entisessä mielisairaalassa ja sain kipinän lähteä eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi, seurattuani alueen päätöksenteon outouksia.

Jarno Alastalo
Verkkoyhteisöjen rakentaja
Eduskuntavaaliehdokas, Liike Nyt, Helsinki.

Categories: Uncategorized