Miksi olen huolissani? Muutama asia mielenterveyden häiriöistä Suomessa:

  • Puolet meistä kaikista suomalaisista kohtaa mielenterveyden ongelmia elämänsä aikana.
  • Puolet heistä jäävät ilman apua.
  • Suurin osa mielenterveyden häiriöstä ilmenee ensi kertaa 15–24 ikävuoden välillä
  • Mielenterveyden häiriöt ovatkin nousseet Suomessa nuorten merkittävimmäksi terveysongelmaksi.
  • Inhimillisen kärsimyksen lisäksi, mielenterveyden häiriöt maksavat yhteiskunnalle vuosittain noin 11 miljardia euroa.
  • Kymmenettuhannet vapaaehtoiset auttavat särkyneitä mieliä, silloin kun apua ei saa muualta.

Sote on valtavan suuri virtahepo Suomen kokoisessa olohuoneessa. Pakkojunttaus uudistuksen läpi menoksi on vahvaa, miljardeja on jo käytetty sen valmisteluun ja hallituksen esitys antaa yksityisille entistä suuremman vastuun (vallan). Yritysten toiminta on myös yhä enemmän oman valvonnan alla. Monet yksityiset yritykset toimivat vastuullisesti, mutta valitettavasti on yrityksiä, joissa valvonta on pettänyt. Sen takia olenkin huolissani, että mitä käyn niille ihmisille jotka tarvitsevat apua mielen haasteisiin, heidän joiden on vaikea saada apua jo nyt?

Monet näistä ihmisistä saavat apua vapaaehtoisjärjestöjen kautta, joiden toiminta voi olla uhattuna sote-uudistuksen mennessä nykyisen esityksen mukaisesti lävitse:

“Sote-uudistus esitetyssä muodossaan tuo suurta epävarmuutta alan vapaaehtoisjärjestöjen asemasta ja olemassaolosta. Markkinaehtoisen ja julkista avustusta saavan toiminnan raja jää esityksessä epäselväksi”, toteaa kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseurasta.

Wahlbeck avaamyös sitä kuinka kunnat ovat ilmoittaneet karsivansa sote-järjestöjen rahoitusta, koska nykyisen hallituksen lakiesityksessä sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille.

Eli skenaario on se, että kun yritykset pyrkivät maksimoimaan voittoa (ja kyllä, osakeyhtiön tehtävä on tuottaa hyvää osakkeenomistajille) ja sälyttämään enemmän mielenterveystyötä vapaaehtoisten harteille. Iso kaiken muuttava sote ei ole valmis. Sitä ei vain saa juntata lävitse ilman, että ymmärretään oikeasti sen vaikutukset!

Tuen Mielenterveyseuran esitystä, että maakunta- ja sotelakeihin määritellään selkeästi vapaaehtoistyön asema sekä kuntien ja mahdollisesti muodostettavien maakuntien velvollisuus huomioida, tukea ja tehdä yhteistyötä vapaaehtoistyötä tarjoavien sote-järjestöjen kanssa. Kymmenettuhannet vapaaehtoiset auttavat jo nyt yksinäisiä. Heidän työtään ei saa vaarantaa, eikä lisätä jo nyt kuormittavaa vapaaehtoistyötä.

Jarno Alastalo
Eduskuntavaaliehdokas, Liike Nyt, Helsinki. 
Sosiaalinen introvertti, digitaalisen nuorisotyön konsultti, Heimo-vertaistukiyhteisön ja Suomi24-verkkokeskusteluiden perustaja.

Minä: Verkkosivusto — Facebook — Twitter — Instagram


Lisää aiheesta:

Suomen mielenterveysseura: Sote-uudistuksen uhka järjestöjen vapaaehtoistyölle on torjuttava

Sote on malliesimerkki siitä, mikä suomalaisessa päätöksenteossa on vikana

Sote-uudistus haastaa järjestöjen toimintaa — maakunnalla on tärkeä rooli järjestötyön mahdollistajana

Categories: Uncategorized